Kostpolitik

Mad

Børnehavebørnene skal selv medbringe madpakke og frugt hver dag.

Vuggestuebørnene får frugt og brød formiddag og eftermiddag, og skal medbringe madpakke til frokost.

HUSK tydeligt navn på madkasser og frugtpakker.

Børnene bliver tilbudt vand til både madpakke og frugt.

Husk at medbringe en drikkedunk med vand.

Fødselsdag

Fødselsdagen er en speciel dag for barnet!

Vi anbefaler derfor en fødselsdag i børnehuset, hvor barnet hygger med medbragte boller eller kage på sin egen stue og alle kan synge en fødselssang. Fødselsdagen holdes efter frokosten.

Vi opfordrer jer til kun at medbringe 1 ting – kage, boller eller frugt.

Vi hejser flaget og sørger for en lille gave, som er lavet af børn og voksne i huset.

I det omfang det er muligt, vil vi tage billeder af barnets fødselsdag i børnehuset. Disse billeder lægges sammen med alle andre situationsbilleder på Askehavegårds Facebook-side, hvis I har givet samtykke. Hvis ikke, sløres barnet.

Mht. fødselsdagsinvitationer til hjemmefødselsdage beder vi om, at invitationerne sendes ud på email, og at arrangementet afholdes helt uden for børnehavens regi.

Kostpolitik

Hvorfor lave en kostpolitik?

Livsstils- og kostvaner har stor betydning for vores børns trivsel og udvikling samt almene sundhedstilstand, og derfor har vi i Askehavegård Børnehus besluttet at lave en kostpolitik.

Målsætning

Vi ønsker, at børnenes mad i Askehavegård Børnehus skal være sund, næringsrig og varieret. Ligeledes vil en del af personalet være ajour med viden omkring børns ernæring. Derudover er det et mål, at alle børn dagligt får mulighed for frisk luft og motion. Denne målsætning kan kun opnås ved et samarbejde mellem forældre og personale. Frisk luft og motion kan børnehaven levere hver dag, mens den sunde kost er dit ansvar som forælder. Spørg gerne personalet, hvis du er i tvivl om noget, eller kontakt din sundhedsplejerske.

Morgenmad kl. 6.00 – 7.30

En god start på dagen er et godt og nærende morgenmåltid. Børnehuset serverer derfor havregrød (i vinterhalvåret) samt havregryn og cornflakes. Børnene må medbringe brød, yoghurt naturel, evt. serveret med frisk frugt, havrefras eller lign. Børnehuset serverer mælk om morgenen.

Formiddag

Hvis dit barn har behov for det, eller hvis du ønsker et mellemmåltid til dit barn i løbet af formiddagen, er det en god idé at lægge en ekstra mad i madpakken. Børnene har altid mulighed for at spise i løbet af formiddagen.

Frokost

Lad madpakken indeholde en variation af rugbrød med forskelligt pålæg (husk også fisk) og godt tilbehør som f.eks. tomater, rød peber, gulerødder, agurk, mandler, nødder, rejer, oliven, babymajs m.v. Børnene bestemmer selv, hvad de vil spise fra deres madpakker.

Uddeling ved ferie eller anden lejlighed

Hvis jeres barn ønsker at medbringe noget til uddeling, anbefaler vi frugt eller andet sundt.

Kræsenhed

Måske passer disse forslag ikke ind i dit barns smag… Vi er godt klar over, at nogle børn er mere kræsne end andre. Ofte kan kræsenhed hos barnet mindskes, ved at I som forældre inddrager barnet i madlavningen, herunder også når der skal smøres madpakke, hvor I evt. taler om, hvad der er sundt, og hvad der er usundt.

Vi mennesker er som udgangspunkt vanedyr, og madpakker og spisevaner er i høj grad et spørgsmål om vaner. Lærer man sine børn at spise sundt fra starten, har man gjort sig selv og særligt børnene en stor tjeneste.

Ønsker du yderligere inspiration, kan du finde flere oplysninger på altomkost.dk.

Generelle kostråd

Sidst, men ikke mindst, henstiller vi til de 8 kostråd:
Spis frugt og meget grønt – 6 om dagen
Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen
Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød – hver dag
Spar på sukker – især sodavand, slik og kager
Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød
Spis varieret og bevar normalvægten
Sluk tørsten i vand

Vær fysisk aktiv – mindst 60 min. om dagen

Frokostordning i Askehavegård Børnehus

Folketinget vedtog den 25. november 2008 Lov om frokostmåltid i daginstitutioner. Loven forpligter alle landets daginstitutioner til fra den 1. januar 2010 at tilbyde alle børn et sundt frokostmåltid i daginstitutionen som en del af dagtilbudsydelsen. Frokostmåltidet skal være sundt og leve op til gældende officielle danske anbefalinger. Formålet med loven er at fremme sunde kostvaner, forebygge overvægt samt aflaste børnefamilierne i en travl hverdag.

Der skal tages stilling til, om Askehavegård Børnehus skal have en fælles frokostordning, og der skal stemmes om det, hvert barn har 1 stemme, og det foregår for en periode på 2 år, og næste gang der skal stemmes er i efteråret 2022.

Afstemningen vil foregå på mail, og hvis forældrene ikke giver tilbagemelding, vil det blive betegnet som et nej til frokostordningen, da det er den aftale, vi har nu i Askehavegård Børnehus. Der vil blive orienteret om frokostordningen på forældremødet, der afholdes i oktober måned.

Leder: Bonnie Skovgaard Petersen

Bestyrelsesformand: Helle Hartmann Jensen

Hits: 740